صافکاری و نقاشی ماشین تصادفی یکی از مهمترین اقدامات لازم برای تعمیر این قبیل خودروها است . امروزه برخورد و تصادف کردن اتومبیل ها با یکدیگر به دلیل ازدحام جمعیت شهرها و افزایش اتومبیل ها امری بدیهی بوده و تقریبا همه افراد حداقل یک بار در طول زندگی خود تصادف در حین رانندگی با خودرو را تجربه کرده اند . حتی اگر راننده ماهری باشید و به قوانین و مقررات رانندگی نیز پایبند باشید نیز ممکن است بدلیل تخلف یا ناشی بودن رانندگان دیگر دچار تصادفات شوید. گاهی اوقات برخی از تصادف ها آنقدر شدید است که علاوه بر بدنه خودرو قطعات داخلی و فنی آن نیز آسیب دیده و نیاز به تعمیرات اساسی دارد ، اما اگر تصادف آنقدر شدید نباشد ممکن است تنها بدنه خودرو آسیب دیده و قسمت های مختلف مانند گلگیر های عقب و جلو ، کاپوت صندوق عقب، درها و غیره دچار فرورفتگی شود یا رنگ بدنه خودرو کنده شود در این صورت صافکاری کردن ماشین تصادفی باعث بازگشتن شکل اولیه خودرو به حالت قبل از تصادف می شود.
صافکاری ماشین تصادفی چند نوع است؟
به طور کلی صافکاری خودرو به دو شکل انجام می شود که عبارتند از:
1. صافکاری بدون رنگ یا پولیش کاری که با نام صافکاری PDR نیز معروف است و هنگام وارد آمدن آسیب های جزئی به خودرو در نتیجه برخورد با تیر چراغ برق، درخت ، تگرگ و غیره استفاده شده و در طی آن خط و خراش های کوچکی که باعث ناهموار شدن بدنه خودرو شده اند از بین می رود و بدنه خودرو بدون آنکه نیازی به تعویض قطعاتی که مورد آسیب قرار گرفته اند ، داشته باشد توسط ابزارهایی مانند نیش گیر ، قری کش ، نگهدارنده و دستگاه و میله صافکاری به شکل اولیه خود باز می گردند.
استفاده از این روش مزایای مختلفی نیز به همراه دارد که شامل عدم پایین آمدن قیمت خودرو ، صرفه جویی در وقت و هزینه و عدم ایجاد دو رنگی در بدنه خودرو می باشند. صافکاری بدون رنگ خود دارای انواع مختلفی مانند صافکاری با لیزر، صافکاری با دستگاه مکش و صافکاری با دستگاه مغناطیسی می باشد.
2. صافکاری عمیق یا چکش زدن هنگامی انجام می شود که خودرو به دلیل تصادفات شدید آسیب جدی دیده و نمی توان بدون رنگ کردن صافکاری خودرو را انجام داد.
مراحل انجام صافکاری بدون رنگ شامل چیست؟
برای آنکه صافکار بتواند ضربه های لازم برای صاف کردن قطعات آسیب دیده بدنه خودرو که جنس آنها از آلیاژ سبک آلومینیوم است را به طور دقیق انجام دهد ابتدا باید قطعات اضافی که حول محور آسیب دیده وجود دارند را باز کند سپس برای آنکه منطقه مورد نظر کاملاً صاف و صیقلی شود باید از سمباده و آب استفاده نموده و ناحیه را سمباده کشی کند.
صافکاران برای آنکه قسمتی از بدنه خودرو که دچار کجی یا تو رفتگی شده اند را به حالت قبل بازگردانند باید ابتدا ناحیه را نرم نموده و خاصیت چکش خواری آن را افزایش دهند . آنها برای اینکار شعله مستقیم را پشت قطعه گرفته و با گرم کردن ، نرم کردن آن قسمت را انجام می دهند. سپس صافکار با وارد آوردن ضربات با استفاده از چکش و سایر ابزارها ناحیه آسیب دیده را به شکل اول خود برمی گرداند. برای ترمیم خط و خراش و یا به اصطلاح موج گیری صافکار قطعه مورد نظر را زیر نور مستقیم آفتاب قرار داده و با استفاده از ابزارهایی مانند قالب تنه مخصوص صافکاری بی رنگ، انواع فنرها ، مشتی ها و غیره این کار را انجام می دهند و در انتها قلم گیری رنگ را انجام می دهد و پس از خشک شدن رنگ با استفاده از سمباده نرم رنگ را با بدنه هم سطح می کند تا مشخص نشود.
صافکاری عمیق خودرو چگونه انجام می شود؟
در صورتی که آسیب وارد شده به بدنه خودرو بسیار شدید باشد صافکار بعد از صاف کردن قطعاتی که بشدت آسیب دیده و دچار کجی یا تو رفتگی شده اند رنگ کردن آن قسمت از بدنه را انجام می دهد و در این زمینه از ابزارهای حرفه ای صافکاری مانند قالب تنه مخصوص صافکاری با رنگ استفاده می کند . در مواردی که بدنه خودرو آسیب شدید دیده است برای رنگ کردن بدنه نیاز است که ابتدا از سمباده استفاده و سطح بتونه کشی شود تا سطح صافی پس از رنگ کردن بدنه خودرو به دست آید.
چرا باید از یک صافکار ماهر و متخصص برای صافکاری خودرو کمک گرفت؟
داشتن تجربه ، مهارت و تخصص صافکار هنگام صافکاری به دلیل اینکه کوچکترین اشتباه می تواند باعث افت قیمت خودرو شود بسیار اهمیت دارد . به عنوان مثال، صافکار باید بتواند صافکاری بدون رنگ را بدون تعویض قطعات را انجام دهد و یا هنگام صافکاری عمقی و رنگ آمیزی ناحیه مورد نظر باید ضربه ای که به بدنه وارد می شود و مقدار رنگی که برای رنگ کردن ناحیه استفاده می شود کاملاً متناسب اندازه گیری کند تا علاوه بر خراب نشدن ظاهر خودرو قیمت آن نیز کاهش نیابد.
یک صافکار حرفه ای چکش زدن را از داخل بدنه به سمت بیرون انجام داده و دقت زیادی دارد که قطعات جفت مانند درها و گلگیر ها به صورت متقارن و یک سطح باشند.