نکات مهم درباره تعویض روغن گیربکس

انواع و زمان تعویض روغن گیربکس از مواردی است که هر مالک خودرو باید بداند.
گیربکس ، یکی از عناصر مرکزی خودرو است که بعنوان قلب خودرو شناخته می شود. به همین دلیل است که برای وضعیت خوب خودرو و حفظ ایمنی ، نگهداری صحیح از گیربکس ضروری است . یکی از اقدامات اساسی برای تعمیر و نگهداری از گیربکس بررسی روغن گیربکس است.
گیربکس جزء مهمی برای نگهداری و کنترل برای جلوگیری از مشکلات در عملکرد خودرو است.
داشتن خودرو فقط به معنای روشن کردن موتور ، شتاب گرفتن و توقف آن در زمانی که مجبور به استفاده از خودرو نیستید، نیست . به همین دلیل است که امور تعمیر و نگهداری خودرو در زندگی روزمره ضروری شده و انجام این کار باعث صرفه جویی در هزینه ها در آینده می شود . برای دست یابی به این امر تعویض روغن گیربکس اهمیت ویژه‌ای دارد.

ویژگی های روغن گیربکس شامل چیست؟

مانند هر نوع روغن دیگری روغن های گیربکس خودرو نیز از روغن پایه و مواد افزودنی تشکیل شده است. این افزودنی ها کارایی روغن را افزایش می دهند و سیستم انتقال را با بالاترین حفاظت تجهیز می کنند. برخی از ویژگی های روغن گیربکس شامل موارد زیر می باشد:

ویسکوزیته کم

می توانند آزادانه جریان داشته باشند و اجزای مختلف سیستم را روغن کاری کنند.

پایداری ویسکوزیته

این ویژگی ضخامت مورد نظر را در شرایط دمایی مختلف حفظ می کند.

مقاومت حرارتی

روغن های گیربکس به دلیل ویسکوزیته پایین ، نقطه جوش کمتری نیز دارند. به همین دلیل است که آنها باید با تثبیت کننده های حرارتی تقویت شوند. چنین سیالات انتقال با عملکرد بالا مانند خنک کننده عمل می‌کنند و گرما را از سیستم انتقال حذف می کنند.

حفاظت از رسوبات

روغن گیربکس شامل مواد شوینده و مواد افزودنی پراکنده ای است که تجمع رسوباتی که ممکن است انتقال نیرو را به خطر بیندازند،را بین اجزای سیستم کاهش می دهد.

تعویض روغن گیربکس
تعویض روغن گیربکس

بهترین زمان تعویض روغن گیربکس

در حال حاضر روان کارها عمر بسیار طولانی تری نسبت به انواع قدیمی تر دارند . بنابراین تعویض روغن گیربکس در مقایسه با روغن موتور چندان زیاد نیست و این سازنده خودرو است که تعیین می‌کند روغن گیربکس باید در چه دوره‌ای تعویض شود اما توصیه می شود در صورتی که گیربکس خودرو اتوماتیک است :
زمانی که خودرو بین ۴۰ هزار تا ۶۰ هزار کیلومتر راه پیموده است سطح روغن را بررسی کنید و در صورت نیاز آن را تعویض کنید . در واقع روغن گیربکس های اتوماتیک فقط در صورت لزوم باید تعویض شوند و نه برای پیشگیری ، زیرا در غیر این صورت ممکن است خراب شوند.

اگر گیربکس دستی باشد:
سازندگان توصیه می کنند زمانی که خودرو بین ۸۰ هزار تا ۱۲۰ هزار کیلومتر مسافت را طی کرد بررسی روغن گیربکس انجام شده و در صورت لزوم تعویض روغن انجام گیرد. اگر چه در بسیاری از موارد گیربکس های دستی به این عمل نیاز ندارند یعنی روغن شما مادام العمر است.

اهمیت نگهداری از روغن در گیربکس های دستی و اتوماتیک چیست؟

صرف نظر از برند خودرو و دستی و اتوماتیک بودن گیربکس آن باید بدانید که عملکرد داخلی آن بقایای براده های فولادی را ایجاد می کند و دمایی که در آن کار می کند می تواند باعث شود که خواص روغن تحت تاثیر قرار گیرد.
در گیربکس های دستی ، سازندگان آهنربایی را چه در دریچه تخلیه روغن و چه در محفظه ای در قسمت پایین گیربکس تعبیه می‌کنند که هدف آن جمع‌آوری بقایای تراشه هایی است که در مورد آن صحبت شده است.
از سوی دیگر برخی از گیربکس های اتوماتیک در قسمت پایینی خود فیلتر روغن دارند که وظیفه فیلتر کردن ناخالصی های روغن را برعهده دارد . در هر صورت آنچه واقعا مهم است این است که بسیاری از مشکلات و خرابی های گیربکس اتوماتیک با تعمیر و نگهداری به موقع آن قابل پیشگیری است.

آیا روغن موتور و روغن گیربکس یکسان هستند؟

روغن موتور و روغن گیربکس یکی نیستند به همین دلیل است که نباید از روغن موتور در گیربکس خود استفاده کنید.
روغن موتور جزء ضروری موتور احتراق داخلی است که وظیفه اصلی آن کاهش اصطکاک بین قطعات متحرک موتور می باشد . به غیر از روانکاری موتور ، آب بندی را نیز افزایش می دهد، از خوردگی جلوگیری می کند و باعث جلوگیری از جمع شدن لجن می شود.
از طرف دیگر روغن گیربکس قطعات گیربکس را روغن کاری می کند .اجزای متحرک خود را روغن کاری می‌کند، گیربکس را خنک می‌کند و عملکرد سیستم های هیدرولیک را افزایش می دهد ، همچنین دارای مواد افزودنی ضد خوردگی بوده و آب بندی را نیز افزایش می دهد.
مواد شوینده موجود در روغن موتور حاوی مشتقات احتراق هستند. با این حال می توانند به مرور زمان تخریب شوند و در نتیجه سیستم دنده سریعتر فرسوده می‌شود .استفاده از روغن موتور همچنین باعث روانکاری ناکافی، گرمای بیش از حد و حتی آسیب غیر قابل برگشت گیربکس می شود.
فراموش نکنید که اجزای سیستم های انتقال خودرو دماهای بالا و اصطکاک های مداوم را تحمل می کنند. برای به حداقل رساندن خطر سایش و افزایش انتقال نیرو، باید مایعات انتقال با کیفیت بالا را انتخاب کنید.

خدمات تعمیرگاه تخصصی رنو

تعمیر موتور – تعمیر گیربکس – تعمیر جلوبندی و سیستم تعلیق – تنظیم موتور و سرویس های دوره ای – تعویض تسمه تایم – تعویض روغن موتور و روغن گیربکس اتوماتیک – تعمیر اکسل و عقب بندی – تعمیر برق خودرو – چراغ چک و چراغ ایربگ و ABS – تعمیر هیدرولیک فرمان – کامپیوتر خودرو – تعمیر هیدرولیک فرمان – تعمیر کولر و بخاری – رفع نشتی آب و روغن – تامین قطعات اصلی رنو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *